Teslim Alma Ofisi
Alış Tarihi
{{fromDayNumber}}
{{fromDayName}} {{fromMonthName}}
Saat Aralığı
İade Etme Ofisi
İade Tarihi
{{toDayNumber}}
{{toDayName}} {{toMonthName}}
Saat Aralığı
Mardin’de Bir Gün

Mardin’de Bir Gün

Dev bir açık hava müzesini andıran Mardin, bir kere görmenin asla yetmeyeceği bir şehir. Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini yaşatan bu şehrin hakkını vererek gezmek için bir araç kiralamak en doğru seçim diyebiliriz. Şehrin sakinlerinden sizin için aldığımız önerilerin gününüzü unutulmaz kılacağına eminiz. Mardin’de ne yenir? Hangi lezzet duraklarını tercih etmeli? Mardin’in tarihi yerleri arasında önceliği nerelere vermeli? Mardin’de araç kiralama işlemlerinizi tamamladıktan sonra gezinizi planlamak için merak ettiğiniz bu sorulara yanıt veren yazımız gününüzü şekillendirebilirsiniz.

Mardin’de Kahvaltı

Mardin’i keşfetmeye başlamadan önce güzel bir kahvaltı etmenizi öneriyoruz. Meşhur Mardin çöreği kiliçe, kapalı pide olarak tanımlanabilecek sembusek Mardin’de kahvaltınıza eşlik edebilecek lezzetlerden bazıları. Şehirde Süryani lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz mekânlarda bulunuyor. Ayrıca şehri keşfe çıkmadan önce manzarasını izlemek isterseniz de eşsiz manzaraya sahip çok sayıda kahvaltı mekânı arasından tercih yapabilir kahvaltı sonrası Türk kahvenizi Mezopotamya Ovası’nın nefes kesen görüntüsü eşliğinde içebilirsiniz.

Mardin'in Tarihi Yerleri

Mardin'in Tarihi Yerleri

Mardin’de günün ilk durağı Midyat olmalı. Mardinlilere göre şehirlerini yakından tanımanın yolu Midyat’tan geçiyor. Şehir merkezine 124 km uzaklıktaki bölge, Süryanilerin anayurdu kabul edilen Turabdin Platosu’nun kalbi sayılıyor. Doğu’nun gizemli yüzüyle tanışacağınız Midyat’ı keşfetmek için en doğru adresse kuşkusuz Mor Gabriel Manastırı. 4. yüzyılda inşa edilen ve Süryanilerin ayakta kalan en eski ibadethanesi olan manastır, mimarisiyle nefes kesen eşsiz bir yapı.

Mor Gabriel’den 1,5 km ötedeki Gelüşke Han’a, ardından da bölgenin en ilginç köşelerinden biri olan İzbırak Köyü’ne geçebilirsiniz. Midyat’a yaklaşık 10 km uzaklıktaki köy, Mardin’in aksine Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir yer. 5. yüzyılda inşa edilen Mor Dimet Kilisesi, buradaki en değerli yapı olarak biliniyor.

Lezzetli Bir Mola

Lezzetli Bir Mola

Süryani kültürü ve tarihine bu kadar yakınlaşmışken, mutfağına ait lezzetleri tanımak da ilginç bir deneyim olabilir. Bulgur-u basro, sembusek ya da kuzu kol gibi öğle yemeği önerileri arasında seçim yapabilirsiniz. Eğer farklı alternatifler arıyorsanız kişk çorbası, alluciye, tarçınlı mahlepli patlıcanlı pilavı ve kazan kebabını mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Keşfe Devam

Keşfe Devam

6. yüzyılda Süryanilerin Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına yaptıkları Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Mardin’deki en özel yapılardan biri. Taş işçiliğinin nadide örneklerinden olan yapı, adeta bir oya gibi işlenmiş. Midyat’a yaklaşık 70 km uzaklıktaki kiliseye mutlaka zaman ayırmalısınız.
Mor Behnam’a yaklaşık 8 km uzaklıktaki Deyrülzafaran Manastırı’nı görmeden Mardin merkeze dönmemelisiniz. Yukarı Mezopotamya’nın en tanınan yapılarından biri olan manastır, Süryani cemaatinin dini merkezi olarak kabul ediliyor.

Deyrülzafaran’a yaklaşık 3 km uzaklıktaki Hatuniye Medresesi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz. Hz. Muhammed’in ayak izinin sergilendiği, 12. yüzyılda inşa edilen medrese, Mardin merkeze doğru yola çıkmadan önce son durağınız olabilir.

Şehir merkezindeki turunuz için Mardinlilerin önerilerinin başında Mardin Müzesi geliyor. Eski bir Süryani patrikhanesi olan yapıda hizmet veren müzenin şehrin tarihine odaklanan koleksiyonu dikkat çekici. Kasımiye ve Zinciriye medreseleri de görülmeye değer yapılar. Mardinliler ayrıca şehrin tarihî sokaklarında dolaşmanızı ve eski evleri yakından görmenizi özellikle tavsiye ediyor.

Akşam Keyfi

Akşam Keyfi

Mardin mutfağıyla keyifli bir atmosferde tanışabileceğiniz pek çok mekândan birisini tercih edebilirsiniz. Akşam yemeği için de şehrin ışıklarının eşlik ettiği manzaralı bir yer seçebilirsiniz. İçli köfte, işkembe dolması olarak da bilinen kibe, dobo akşam yemeğinde tercih edebileceğiniz lezzetlerden sadece birkaçı.

Mardin’de Gece Hayatı

Geceye devam etmek isterseniz Mardin’de farklı seçenekler bulunuyor. Halk müziği sevenlerdenseniz ve Mardin türküleri eşliğinde otantik bir gece geçirmek isterseniz gidebileceğiniz mekânlar var. Dilerseniz daha sakin bir son için şehrin popüler caddelerindeki cafe ve barları tercih edebilirsiniz.

Mardin’de Oto Kiralama

Avis Mardin ofisinden araç kiralamak şehri keşfetmenizi kolaylaştıran bir adım olacak. Mardin’de oto kiralama işlemi için rezervasyonunuzu telefonla ya da internet sitemizden yapabilirsiniz.
Avis Araç Kiralama Mardin Ofisi
Adres: Mardin Havalimanı Bitişiği
Telefon: (0533) 602 6872
www.avis.com.tr