Teslim Alma Ofisi
Alış Tarihi
{{fromDayNumber}}
{{fromDayName}} {{fromMonthName}}
Saat Aralığı
İade Etme Ofisi
İade Tarihi
{{toDayNumber}}
{{toDayName}} {{toMonthName}}
Saat Aralığı
Avis araç kiralama maceranız burada başlıyor!

Avis uygulaması ile yolculuğunu hızlıca planla! Türkiye'nin 58 noktasında şehir ofisleri, 34 noktasında havalimani ofisleri ve Avis Yanında ofisleri ile parmaklarının ucunda..

App Store
araç ikaz lambaları

Araç İkaz Lambalarını Yakından İnceleyelim

Arabaların içerisinde yer alan ikaz lambaları, sürücülere araçlarında meydana gelen sorunlar hakkında bilgi veren, güvenli sürüşün olmazsa olmaz yardımcıları arasında yer alıyor.

Her ne kadar araç ikaz lambaları her zaman ciddi bir arıza belirtmese de genellikle bir sorunun başlangıcını bizlere gösterir. Araç marka ve modellerine göre tasarımları farklılık gösterse de uyarılar tüm araçlar için geçerli olan anlamları ifade ediyor. Ayrıca unutmamak gerekir ki ikaz lambalarının gösterge panelindeki konumları da araçların modellerine göre değişebiliyor.

İkaz lambalarının anlamlarını bilmek ve soruna erken müdahale etmek, güvenli bir sürüş ve aksi durumda karşı karşıya kalınabilecek yüksek masraflardan kurtulmak için de oldukça önemli. Bu nedenle araç ikaz lambaları ve anlamları hakkında bilgi sahibi olunması kullandığınız aracı da yakından tanımanıza da yardımcı olacak.

Motor Yağı Basıncı İkaz Lambası

Aracınızın gösterge panelinde motor yağı basıncı düştüğünü gösteren bir uyarı lambası yanıyorsa derhal aracınızı durdurup yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Yağ seviyesi düşükse ve nasıl yapılacağını biliyorsanız yağı kendiniz ekleyebilirsiniz. Ancak bilgi sahibi değilseniz mutlaka bir profesyonele danışmalısınız. Bu işareti görmezden gelip yola devam etmeniz durumunda daha ciddi sorunlarla karşılabilir ve hatta motorun kullanım dışı kalmasına neden olabilirsiniz.

Hararet İkaz Lambası

Aracınızın gösterge panelinde hararet uyarısı ikaz lambası yanıyorsa, bu durum motorun aşırı ısındığı veya soğutma suyu seviyesinin düştüğü anlamına gelir. Bu durumda, aracınızı derhal durdurmalı ve motorun soğumasını beklemelisiniz. Hararet uyarısı ikaz lambası yandığında aracınızı çalıştırmamalı veya kullanmamalısınız. Aksi takdirde aracın motoru ciddi zarar görebilir. Bu nedenle hararet uyarısı ikaz lambasının yandığı durumlarda motorun neden aşırı ısındığını veya soğutma suyu seviyesinin neden düştüğünü tespit etmek için bir servise başvurmanız gerekmektedir.

ABS Uyarısı

Aracınızda ABS fren sistemi uyarı lambasının yanıyor olması, ABS sistemi devre dışı kaldığını gösterir. Bu durumda normal fren sistemi çalışmaya devam edecektir ancak aracınızın güvenliği için en kısa zamanda yetkili bir servise götürülmesi gerekmektedir.

Akü Şarj Uyarısı

Aracın akü şarj uyarı lambasının yanması akünün zayıfladığını veya başka bir sorun olduğunu gösterir. Bilindiği üzere akü, aracın elektrik sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlar ve bu nedenle aracın güvenliği için oldukça önemlidir. Bu uyarıyı gördüğünüzde, acil olarak yetkili bir servise gitmeniz gerekir.

Yağ Basınç Lambası

Otomobil motorları, yağlama sistemleri sayesinde sağlıklı bir biçimde çalışır. Yağ seviyesinin yeterli olmadığı durumlarda motor parçaları aşırı ısınır ve çalışamaz hale gelirler. Bu durum, özellikle piston kolları gibi önemli parçaların kilitlenmesine neden olabilir. Bu durum da aracın tamamen durmasına ve ciddi hasarların oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle, araçlarımızın yağ seviyelerini düzenli olarak kontrol etmemiz gerekir. Motor bölmesinde yer alan yağ çubuğu, yağ seviyesini kontrol etmek için kullanılabilir.

Hava Yastığı Uyarısı

Aracın hava yastığı uyarı lambası, hava yastıklarının etkinleşmediğini ya da arızalı olduğunu belirtir. Hava yastıkları, bir kaza durumunda yolcuların güvenliğini sağlamak için hayati önem taşır.

Egzoz- Emisyon Uyarısı

Araçların egzoz-emisyon ikaz lambası ilk olarak kontak açıldıktan sonra yanar ve daha sonra sönmesi beklenir. Lambanın yanmaya devam ettiği durumlarda aracın bir arızası olduğu anlaşılır. Bu arıza bazı durumlarda aracın motorunun durmasına neden olabilir. Bu yüzden araç en kısa sürede yetkili servise götürülmelidir.

Güvenli sürüş, Avis olarak bizim en önemli önceliğimizdir. Trafikte karşılaşabileceğiniz her türlü zorlukta, Avis yol arkadaşınız olarak her zaman yanınızdayız. Aracınızda bir arıza ya da kaza durumu yaşamanız halinde, 7/24 hizmet veren 444 AVIS Tam Destek Hattımızı ya da 444 28 47 numaralı telefonumuzu arayarak yardım talebinde bulunabilirsiniz.