Teslim Alma Ofisi
Alış Tarihi
{{fromDayNumber}}
{{fromDayName}} {{fromMonthName}}
Saat Aralığı
İade Etme Ofisi
İade Tarihi
{{toDayNumber}}
{{toDayName}} {{toMonthName}}
Saat Aralığı
Avis araç kiralama maceranız burada başlıyor!

Avis uygulaması ile yolculuğunu hızlıca planla! Türkiye'nin 58 noktasında şehir ofisleri, 34 noktasında havalimani ofisleri ve Avis Yanında ofisleri ile parmaklarının ucunda..

App Store
araba arızası

Araçlar Neden Hararet Yapar?

Hararet, motorlu araçlarda sıklıkla karşılaşılabilen bir sorundur ve motorun çalışamayacak kadar fazla ısınması anlamına gelir. Hararet olasılığı, özellikle yaz mevsiminde sürücüleri oldukça rahatsız eden konulardan biri haline gelebilir.

Aktif olarak araç kullanan birçok kişi, muhtemelen en az bir defa hararet göstergesi yandığı zaman ne yapması gerektiği üzerine düşünmüştür. Motordaki hararet, aracın soğutma mekanizmasından kaynaklanıyor olsa da bu durumu ciddiye almak ve hararetin olası nedenlerini araştırmak oldukça önemlidir. Çünkü bir aracın en temel parçası olan motor, hararet esnasında ciddi hasarlara da sebep olabilir.

Araç Hararet Göstergesi

Araçların gösterge panellerinde kırmızı, termometreyi andıran bir simge bulunur. Hararet göstergesi anlamına gelen bu simge 70 ila 90 derece arasında seyrediyorsa bu durum araçta hararet probleminin olmadığı anlamına gelir. Fakat gösterge 90 derecenin üzerine çıkarsa araçta hararet problemi başlamış olur. Peki, araçlar neden hararet yapar?

  • Aracın suyunun azalması; soğutma sıvısı olarak adlandırılan antifiriz ve su karışımının azalması ya da tamamen tükenmesi araçta hararete sebep olabilir. Bu durum yalnızca motordaki aşırı ısınma nedeniyle olur.
  • Termostat arızası; aracın termostatı çalışmadığında hararet oluşabilir. Termostatın çalışmadığı, motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasından yola çıkarak anlaşılabilir.
  • Fan arızası; araçta bulunan soğutma fanının yeterince çalışmaması ya da tamamen bozulması sonucunda gerekli soğutma işlemi gerçekleştirilemez ve bu da motorun ısınmasına sebep olabilir.
  • Soğutma hortumlarında delik; soğutma sıvısının geçtiği hortumlardan herhangi birinde oluşan delik, tüm sistemin çalışmasını aksatabilir ve bu durum da hararete neden olabilir.
  • Devir daim pompası arızası; araçlardaki soğutma sisteminin en önemli parçaları arasındadır ve soğutma sıvısının düzenli bir şekilde dolaşmasına yardımcı olur. Arıza durumunda araç hız kaybettikçe hararetin arttığı görülür.
  • Motorun zorlanması; hatalı vites geçişleri ya da motorun zorlanması gibi bazı durumlar araçlarda hararete sebep olan nedenlerdendir.
  • Göstergenin bozulması; araç gösterge panelinin de bozulma ihtimali bulunur. Araç hararet yapmadığı durumlarda gösterge sebebiyle sürücüler sorun olduğunu düşünebilirler. Bu noktada kontrol edilmesi gerekenler arasında gösterge paneli de yer alır.

Hararet Durumunda Neler Yapılabilir?

Araçlarda hararet göstergesi 90’ı geçtiği zaman öncelikle aracın gölge bir alana çekilmesi gerekir.

  • Gölgeye çekilen aracın kontağı ve kliması kapatılabilir.
  • Kaput açıldıktan sonra bir süre beklenmelidir.
  • Oluşan su kaybını kontrol etmek için radyatör kapağı açılabilir. Fakat bu işlem araç tamamen soğuduktan sonra yapılmalıdır, aksi takdirde kaynayan su sebebiyle kişiler zarar görebilir.
  • Aracın su kaybından dolayı hararet yaptığı anlaşıldığında su eklemek gerekir.
  • Su seviyesinin normal olduğu durumlarda ise bulunduğunuz alana bir tamirci çağırmanız ya da en yakın tamirciye gitmeniz önerilir.