Çanakkale Zaferi’nin Kadın Kahramanları
Çanakkale Zaferi’nin Kadın Kahramanları
18 Mart Çanakkale Zaferi’miz üzerinden bir asırdan fazla zaman geçti. Bu kahramanlık hikayesi, filmlere, tiyatro oyunlarına ve muhteşem romanlara konu oldu. Ancak unutmamak gerekir ki bu zaferin bilinmesi gereken kadın kahramanları vardı. Savaş esnasında tüm benliğiyle orada savaşan, yardım toplayan, çalışan ve hasta bakan anne, kardeş ya da eş kimliğiyle desteğini esirgemeyen kadın kahramanlarımız birçok alanda savaşa büyük ölçüde katkıda bulunmuşlardır.
Mücahide Hatice Hanım
Anafartalar cephesinde 56. fıkrada omuz omuz mücadele veren unutulmaz bir kadın asker olan Mücahide Hatice Hanım, Anafartalar’dan sonra diğer savaşlara da katılmıştır. İnönü Muharebeleri başta olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın çeşitli cephelerinde mücadele vermiş ve İzmir’de Yunan ordusuna esir düşmüştür. Geriye kendisinden ve mücadelesinden hatıra şu sözleri bırakmıştır:
“İzmir’in Kemalpaşa (Nif) kazasının Ahmetli köyünden Hacı Halilzâdeler’denim. Babam merhum Mehmet Efendi’dir. Çanakkale Anafartalar’da 56. fırkada silahımla muharebelere iştirak ettim. Adım Ahmet idi. Benim kadın olduğumu kimse bilmiyordu. Şarapnel ve kurşunlarla dokuz yerimden yaralandım. Milli muharebelerimize de gönüllü iştirak ettim...”
Nezahat Onbaşı (Baysel)
Nezahat Onbaşı, babası onu cepheye beraberinde götürmek zorunda kaldığı zamanlarda henüz yalnızca 9 yaşındaydı. Çanakkale Savaşına da katılan Nezahat Onbaşı, babasının emrinde bulunan 70. Alay ile Millî Mücadeleye destek verdi. Savaş esnasında umutların tükendiği bir anda “Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?” sözleriyle adını tarihe yazdırmayı başarmıştır.
Nezahat Onbaşı, Çanakkale Savaşı dışında babasıyla birlikte Geyve Savaşı, I. ve II. İnönü Savaşları, Konya İsyanı, Sakarya ve Gediz muharebelerine de katılmıştır. Ardından savaşta ülkemize olan katkıları ve mücadelesi sebebiyle Mustafa Kemal Atatürk’ün de takdirini kazanmıştır.
Zeynep Mido Çavuş
Çanakkale Savaşı’na Anadolu illerinden gelen askerlerin yanı sıra eski Osmanlı toprağı olan Kosova’dan gelen 8 tabur gönüllü asker de katılmıştır. Bu taburlardan biri de Gora- Dragaş bölgesindendir ve içinde de yalnızca erkekler değil, kadın askerler de bulunur. İşte bu kadın kahramanlardan biri de Dragaşlı Zeynep Mido Çavuş’tur. Ailesini Kosova’da bırakıp tek başına cepheye katılan Zeynep Mido Çavuş, savaş esnasında şehit olur. Mücadelesiyle iz bırakan, bekar ve genç yaşta hayatını kaybeden Zeynep Mido Çavuş’un hikayesinin Dragaş ve Gora’da hala dilden dile anlatıldığı bilinir.
Ülkemiz için dişini tırnağına takarak savaşan, canını hiçe sayan ve fedakârca çalışan kahraman Türk kadınlarımıza olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz.
Bu vesileyle tüm kadınlarımızın hem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor hem de varlığınıı vatanımıza emanet eden tüm şehitlerimizi ve o zorlu günlerin kahramanı olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü her daim minnet ve rahmetle anıyoruz.