Çanakkale’nin Destansı Tarihine Yakından Tanıklık Etmeye Hazır mısın?
Çanakkale’nin Destansı Tarihine Yakından Tanıklık Etmeye Hazır mısın?
Şanlı tarihimize adını altın harflerle yazdırmış olan nadide şehrimiz; Çanakkale. Öyle bir şehirdir ki; bir yanıyla geçmişe doğru alır götürür sizi, nice kanlı savaşların yaşandığı o topraklarda yürürken tüylerinizin diken diken olmaması mümkün değil. Adeta o günler gözünüzün önüne gelir, geçmişi yaşarsınız. Üzerinde yürüdüğünüz topraklar, bir devrin kapandığı yerdir; dünya üzerinde eşi benzerine rastlanmamış bir destana şahitlik eden topraklar…
Bir yandan Çanakkale huzurun da yeridir, sakindir. Kaz Dağları, gözlerinizin yeşile doymasını sağlar. Güneşi en son batıran olmak isterseniz, Gökçeada sizi bekliyordur. İki kıta üzerinde toprağı bulunan ve içinden deniz geçen dünyanın nadir şehirleri arasında bulunur. Kısacası Çanakkale, geçmişte ve şimdiki zamanda keşfetmesini bilen için birçok şey vadeder.
Çanakkale’yi anlamak için, tarihe yolculuk yapmak gerekir. Bu yolculuk da belli başlı bazı rotaları ziyaret etmekten geçer.
Çanakkale Şehitlikleri
Ege Denizi ile Marmara Denizi’nin birleştiği noktada yer alan Gelibolu Yarımadası, tarihin en önemli olaylarından Çanakkale Muharebeleri ’ne tanıklık etmesi sebebiyle ayrı bir yere sahiptir. Muharebeler sırasında şehit düşen askerlerin ebedi istirahati için hazırlanan alanlar ve şehitleri ölümsüz kılmak adına yapılmış birçok anıt Gelibolu’da her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Çanakkale’yi yaşamak, anlamak ve havasını solumak isteyen herkesin gezi planları arasında ilk sıraya koyması gereken yer, Çanakkale Şehitlikleri olmalıdır. Gezinize, ilk olarak muharebede şehit düşen tüm Türk askerleri anısına inşa edilen Çanakkale Şehitler Abidesi’ni ziyaret ederek başlayabilirsiniz.
Bir ülkenin kaderinin değiştiği, tarihi bir destana tanıklık eden bu topraklardayken; Conkbayırı, Kilitbahir, Mecidiye Tabyaları, Seyit Onbaşı Anıtı ve siperleri görmeden asla dönmemelisiniz.
Çanakkale Deniz Müzesi
Tarihi bir yolculuğun ortasındayken, ziyaret edebileceğiniz ve 1915 yılında yaşanan kara ve deniz savaşlarını daha iyi anlamaya yardımcı olan Çanakkale Deniz Müzesi, ziyaret edebileceğiniz en anlamlı müzeler arasında yer alıyor. Müzede, Çanakkale Savaşı esnasında kullanılan silahlar, toplar ve bunun gibi yüzlerce askeri mühimmatı inceleme şansı bulabilirsiniz.
Çanakkale Deniz Müzesi’ne gelmişken içerisinde yer alan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Çimenlik Kalesi’ni de ziyaret etmeden dönmemelisiniz.
Köse Burnu Tabya Şehitliği ve Anıtı
Çanakkale’nin Nara yolu üzerinde bulunan bu şehitlik, Balkan Savaşı esnasında Yunan Donanması’na mensup Averof Zırhlısı’ndan atılan mermi sebebiyle Turgut Zırhlısı’nda şehit düşen subaylar ve erler için, Mesudiye Zırhlısı ve Atılay zırhlısında şehit düşen tüm mürettebatın hatıraları için dikilmiş birer anıt bulunur.
Tüm bunların yanında 69 yıl önce Dumlupınar Denizaltısı’nın katıldığı bir NATO tatbikatından Gölcük Limanı’na dönerken “Naboland” adlı İsveç gemisinin çarpması sonucu karanlık sulara gömülen Dumlupınar’da 81 denizci şehit olmuştu. Tüm bu yaşananlar, Türk denizcilik tarihi adına en acı olaylardan biri olarak kayıtlara adını yazdırdı.
Köse Burnu Tabya Şehitliği ya da Barbaros Şehitliği olarak bilinen bu alanda, Dumlupınar şehitleri adına da dikilmiş birer anıt bulunmaktadır. Çanakkale’ye geldiğinizde, anılarını bilmeden ayrılmayacağınız, ziyaret etmeden dönmeyeceğiniz alanlardan biri olan bu şehitliğin içerisine 1447 sembolik mezar inşa edilmiştir.