Teslim Alma Ofisi
Alış Tarihi
{{fromDayNumber}}
{{fromDayName}} {{fromMonthName}}
Saat Aralığı
İade Etme Ofisi
İade Tarihi
{{toDayNumber}}
{{toDayName}} {{toMonthName}}
Saat Aralığı
Avis araç kiralama maceranız burada başlıyor!

Avis uygulaması ile yolculuğunu hızlıca planla! Türkiye'nin 58 noktasında şehir ofisleri, 34 noktasında havalimani ofisleri ve Avis Yanında ofisleri ile parmaklarının ucunda..

App Store
yolda kalma

Trafikte Hayat Kurtarın: Bilmeniz Gereken İlk Yardım Kuralları

İlk yardım; herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık ekipleri gelene kadar yaralılara elde olan imkanlarla yapılan ilk müdahaledir. İlk yardımın eğitim alan kişiler tarafından yapılması, olası kaza durumlarında yaralılar için hayat kurtarıcı niteliktedir.

Yolculuk esnasında bir trafik kazasıyla karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey, en hızlı şekilde sağlık ekiplerine haber vermektir. Ancak ekipler gelene kadar yaralılara acil olarak müdahale edilmesi gereken bazı durumlar da olabilir. Peki böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda uygulayacağınız ilk yardım adımları nasıl olmalıdır?

İlk yardımda öncelikli adım, kendi güvenliğinizi sağladığınızdan emin olmanızdır. Bu sebeple yaralıya müdahale etmeden önce aracınızı mutlaka emniyet şeridine park etmelisiniz. Dörtlülerinizi yakmalı, her araçta mutlaka bulunması gereken üçgen reflektörlerinizi bir kaza daha yaşanmaması adına aracın ön ve arka kısmına konumlandırmalısınız. Reflektörleri, arkadan ya da karşıdan gelecek araçlara gerekli yavaşlama süresini tanımak amacıyla aracınızla arasında belirli bir mesafe bırakarak yerleştirmeye özen göstermelisiniz.

Olay yerinde kaza yapan araç ya da araçların çalışıp çalışmadığını kontrol etmek de bir diğer öncelikli adımlar arasındadır. Eğer araç çalışır durumdaysa, kontağı kapatmanız ve el frenini çekip araçta herhangi bir yakıt sızıntısı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kaza anında ilk yardım ancak aracın ve olay yerinin güvenliği sağlandıktan sonra uygulanabilir. Bilinci açık yaralılar, kaza sebebiyle gergin, telaşlı ya da panik halinde olabilir. Bu nedenle ilk istekleri araç içerisinden çıkmak olabilir. Aracın güvenli olduğundan emin olduğunuz durumlarda, yaralı kişileri araçtan çıkarmadan sağlık ekipleri olay yerine gelene kadar yaralının sakin bir şekilde aracın içinde kalmasını sağlamalısınız. Bilinci kapalı yaralılara ise çok hafif bir baş çene pozisyonu verdikten sonra ağız kontrolü yapabilir, eğer ağzının içinde herhangi bir şey yoksa ve solunum devam ediyorsa yine araç içinden çıkarmadan sağlık ekiplerini beklemelisiniz.

İlk Yardımda Koruma

Bu adım, olay yerini değerlendirmekle birlikte kendinizin ve yaralıların güvenliğini sağlamak anlamına gelir. Uygulanması gereken diğer adımlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Olay yerinin güvenliği için meraklı kişilerin olay yerinden uzaklaştırılması
  • Kaza yapan aracın kontağının kapatılması
  • Olay yerinde sigara içilmemesi ve sigara içilmesine izin verilmemesi
  • Herhangi bir acil durum yok ise yaralıların hareket ettirilmemesi

İlk Yardımda Bildirme

Bildirme adımı, acil yardım servisine olayın en hızlı biçimde haber verilmesi anlamına gelir. Bu noktada sırayla uygulanması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • İsim ve irtibat numarası
  • Olay yerinin ayrıntılı adresi
  • Olayın tanımı
  • Yaralı sayısı
  • Yaralıların durumu
  • Mevcut imkanlar dahilinde yapılan ilk yardım müdahalesi
  • Acil yardım merkezi “tamam” demediği sürece telefonun kapatılmaması

Bizler Avis ailesi olarak tüm yolculuklarınızda güvenliğinizi önemsiyoruz. Sizler de tüm yolculuklarınızda güvenliği dert etmeden keyifli bir sürüş istiyorsanız şehir ofislerimizden, havaalanı ofislerimizden ya da web sitemiz üzerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz!