“Onu Yerinde Yiyeceksin” Dedirten Lezzetler
Onu Yerinde Yiyeceksin” Dedirten Lezzetler
Sürekli dillerde dolaşan bir kalıp var, ‘’Onu yerinde yiyeceksin’’. Burada bahsi geçen şey sürekli değişse de bazı lezzetler yapıldıkları yerle farklı bağlar oluşturmuştur. Dünya çapında tüketilse de yerinde yemenin keyfinin bir başka olacağına şüphe yoktur.Tatlılar
Sütlüleri, şerbetlileri, meyve tatlıları, hamur işi tatlılar, helvalar… Saymakla, gezmekle, tatmakla bitmezler. Her bölgenin kendine has ürünleriyle şöhret kazanmış, başka yerde olduğunda ‘’yerindeki gibi değil’’ dedirten lezzetleri vardır. En çok tartışılanı baklavadır. Ununu, şekerini, fıstığını hatta suyunu Gaziantep’ten getirdik deseler de Antep’teki gibi olmaz. Havasındandır herhalde ve baklavanın çeşitleri Antep’te yenir diyor ve Gazi Antep’in bir diğer hamur işi tatlısından bahsetmek istiyoruz, katmer. Bir diğer ‘’bütün Türkiye’de yapılan ama Antep’te yenince ayrı olan’’ tatlıdır. İzmit’te pişmaniye, Bursa’da kestane şekeri ve kabak tatlısı yenir. Herkes Hatay’daki künefeyi över. Sütlaç için bütün Karadeniz bölgesinde güzel yerler bulabilirsiniz ama en meşhuru Hamsiköy sütlacıdır. Yazın Adana’da tablalardan bici bici yenir. Ege bölgesinde ise tahinli pideler, irmik ve peynir helvaları çok meşhurdur.Yemekler
Burada küçük bir kısmından bahsedeceğiz ama öncesinde araştırırsanız, Türkiye’de herhangi bir yere, herhangi bir rotayı takip ederek giderken duracağınız yerlerde meşhur bir yiyeceğini bulamama ihtimaliniz çok az. ‘’Gastronomi Cenneti’’ diyorlar, olsun o kadar! Edirne’den başlasak satır kebabını da denemeniz gerekir tava ciğeri de birini söylemesek olmaz! Tekirdağ da köfte bilinir, Çanakkale de deniz ürünleri festivali verilebilir, lakerdası meşhurdur. İzmir de kumru meşhurdur. Konya etli ekmeğiyle, Mersin tantunisiyle, Kayseri mantısıyla meşhurdur. Bursa’nın İskender kebabı, Adana’nın Adana kebabı, Şanlıurfa’nın Urfa kebabı ve Erzurum’un Cağ kebabı ‘’yerinde yenir’’ yemekleridir. Samsun’un pidesini de unutmayalım ne olur ne olmaz.Buluşma
Sevgiliyle oturmak güzeldir tabi, peki kavuşmak? Uzun süre görmemişken, beklediğin kavuşma gerçekleştikten sonraki o ilk buluşmanın keyfi bir farklı değil midir? Yerinde yemek de öyle bir şey işte. Planını yapıp, yolculuğunu tamamladıktan sonra Van’da göle karşı kahvaltı yapmak… Bir olur mu ‘’Van Serpme Kahvaltısı’’ satan herhangi bir yerle? Her dondurma yiyeceğimizde Kahramanmaraş’a gidemesek de arada bir kafanız atınca sevdiğiniz şeyi yemeye şehir dışına gitmek, insanın kendine yapabileceği en güzel jestlerdendir. Rafine zevklerin tamamı gibi özeldir. Onu da yerinde yemek lazım.Avis, Türkiye’nin 58 noktasında şehir ofisleriyle, 34 noktasında havalimanı araç kiralama ofisleriyle, İzmir, İstanbul ve Ankara’da; ayrıca ‘’avis.com.tr’’ ile Avis yanında ofisleriyle Türkiye’nin dört bir yanındaki lezzetleri tatmanız için her yerde araç kiralama imkanlarıyla yanınızda.